Logo Marató
LA MARATÓ A L’INSTITUT 

El passat divendres 9 de novembre es va fer una xerrada a la sala de Polivalent del nostre centre. Aquesta xerrada tractava sobre el càncer i com podem ajudar en la seva investigació col·laborant amb la Marató de TV3 d’aquest any, que es celebrarà el 16 de desembre.

El càncer apareix quan unes cèl·lules anormals creixen i s’estenen ràpidament dins el nostre cos. 
Les cèl·lules del cos creixen, es divideixen i tenen un mecanisme per deixar de créixer. Amb el temps envelleixen i moren. A diferència d’aquestes cèl·lules, les cèl·lules canceroses continuen creixent i dividint-se descontroladament, i no es moren. Aquestes cèl·lules canceroses es solen agrupar i formen tumors. Un tumor en creixement es transforma en un bola de cèl·lules canceroses que destrueixen i danyen les cèl·llules i els teixits sans del nostre cos.
A vegades, les cèl·lules canceroses es separen del tumor original i es dirigeixen cap a altres parts 
del cos. Allí continuen creixent i poden formar nous tumors. Quan un tumor s’estén a una nova part del cos, rep el nom de metàstasi. El càncer es pot tractar amb cirurgia, amb quimioteràpia o amb radiació; en alguns casos, amb una combinació d’ aquests tractaments.

En general, ens ha interessat molt aquesta xerrada, ja que és una malaltia que afecta a moltes persones de diverses edats; malauradament tots coneixem casos de persones que l’han patit o l’estan patint en l’actualitat.

Aaliaa Cherif, Meryem Jami i Pili Trabalón